MYK Sınav Hazırlığı

MYK Sınav Hazırlığı

Ülkemizde Koçluk ile ilgili yüksek eğitim ve öğretim kurumlarında bir branş olmadığı için, sertifikasyonla alınan belge ile Danışmanlık baslığı altında verilen bir hizmetti. 2008 Avrupa Birliği Uyum süreçlerinde MYK’nın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı altında kurulması ve kuruluş amacından biri olarak ulkemizde tanımlanamayan mesleklerin tanımlanabilir olması yolundaki hizmeti ile Kocluk ta kendine yol bularak ifade etme adımlarını da atmaya başladı. Uzun çalışmalar neticesinde, 29 Haziran 2013 tarihli 28692 sayılı Resmi Gazete ‘de yayınlanan, “Koç Ulusal Meslek Standardı” ile Koçluk meslek olarak resmen tanındı! 22.07.2015 tarihinde “Mesleki Yeterlilik” kriterlerinin belirlenmesi ve MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından onaylandı. İlk olarak 2017 Ocak ayı itibariyle sınavlar yapılmaya baslanmıstır.

Bu şekilde koçluk yapmak isteyen veya bu alanda belli bir süredir faal olarak çalışan kimselerin resmi anlamda mesleklerini yapabilmeleri de sağlanmış oldu. Üstelik sadece ülkemizde değil, MYK sınavından geçtikten sonra Avrupa Birliğine üye olan ülkelerin tümünde geçerliliği olan bir durumdur. Bu sebeple son yıllarda Mesleki Yeterlilik Kurumunun (MYK) Sınavı da fazlası ile dikkat çekmektedir. Koçluğu bir meslek olarak devam ettirmek isteyenler mutlaka Sınava girerek bu belgeyi edinilmelidir. Bu nedenle de MYK sınav süreci son derece önemlidir.

Öncelikli olarak meslek belgesinden bahsetmek gerekir. Meslek belgesi, ülkemizde koçluk yapan kişilerin yaptıkları işleri meslek olarak tescilleyen bir belgedir. Bu anlamda söz konusu belgenin alınması kişiye Türkiye Cumhuriyeti yasalarınca ve Avrupa Birliği Ülkelerince farklı avantajlar sağlamaktadır. Aynı zamanda yapılan çalışmalar belge dâhilinde yürütülerek, yurtdışı eğitimler ile ülkemiz dahilindeki bu tur programların aynı hizada olması ve kişiye getirdiği kazanımları acısında ön planda yer alır. İster kendi ülkemizde, ister AB ülkelerine üye toplumlarda mesleğin doğru ve düzgün bir şekilde yapılabilmesi için bu belge işinize yarayacaktır. Sadece bireysel olarak yaptığınız profesyonel işlerde değil; aynı zamanda Avrupa Birliği Koçluk Projeleri çerçevesinde de hizmet verebilirsiniz. İşte bütün bunlardan dolayı iyi bir sınav hazırlığı gerçekleştirmeli, en kaliteli ve en yetkin adreslerden bu destekleri almalısınız. Özellikle de profesyonel bir koç olmak ve bunu belgelemek isterseniz, söz konusu MYK sınav hazırlık alanında doğru adımlar atmalısınız.

Bu konuyu aşağıdaki maddeler ile anlatmak yeterince açıklayıcı olabilir;

  • Sınavı geçenler resmi anlamda mesleki yetkinlik belgelerini almış olurlar.
  • Aşama aşama ilerlenerek bu alanda eğitimci olmak ve mesleki yeterlilik eğitimcisi unvanını almak da mümkündür.
  • Kişilerin farklı mesleklere yönelmelerinin önü açılır.
  • Daha farklı mesleklere olan eğilim, daha farklı ve yeni gelir kapılarını da açar.
  • Sadece ülkemizde değil dünyanın pek çok yerinde bu belgelerin geçerliliği olduğu için farklı toplumlarda yaşamak ve o toplumlarda koçluk mesleğini yapmak kolaylaşır.
  • Daha özgüvenli, daha bilgili, daha gelişmiş ve Dünya çapında koçluk mesleğini icra eden kişilerle aynı hizada bir koç olmak, bu belge ile daha kolay sağlanır.
  • Motivasyonu artırır, kişinin kendine olan inancıyla beraber yeni işler başarma isteğini de sağlar.
  • Avrupa Birliği bünyesindeki çeşitli projelerde koç olarak tercih edilebilir olma imkânı yakalanır.
  • Çeşitli proje ya da çalışmalar bünyesinde farklı alanlarda koçluk eğitimlerinin verilebilmesi için yeterlilik elde edilir.
  • Koçluk anlamında gelişimin sürdürülmesinin yanı sıra gruplara ya da bireylere de değer katılmasına imkân tanınır.
  • MYK sınavının ardından elde edilen başarı ile türlü kurum ve kuruluşlarda tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışma imkânları da elde edilebilir.

Kısacası bu sınav, önemli bir sürecin ilk basamağı olarak görülmekle birlikte, pek çok adaya dikkate değer katkılar sağlayacaktır

Pek çok kişi için MYK sınavı Koçlukla ilgili bir ilk olduğundan, hazırlanma aşaması da doğal olarak sınav heyecanına ve stresine neden olabilir. Ancak bu heyecan ve stres çok kısa bir süre içinde yerini başarma azmi ve heyecanına bırakacaktır. Çünkü Ülkemizde koçluk mesleği için bu belgeyi almak, Resmi olarak profesyonel aşamada ilerleme noktasıdır. İlk asama MYK sınav hazırlık sürecini en başarılı şekilde atlatmak olacaktır. Bu sınav hazırlık sürecinde ise kişilerin en iyi ve en yararlı eğitmenlerden istifade etmesi beklenir. Koçluk mesleği doğrudan doğruya alınan eğitimlerde edinilen, bilgi ve tecrübeye dayandığı için yeteneklerinizi ve benzer özelliklerinizi geliştirme noktasında profesyonel ekiplerden destek almanız son derece normal ve doğaldır.

Belgelendirme için gerekli tüm işlemler MYK’nın gözetim ve denetimi altındadır. Koçluk mesleğine ilişkin yetkilendirilmiş “Belgelendirme Merkezleri” tarafından sınavlar yürütülmekte ve duyuruları yapılmaktadır. Bu merkezlerin yaptığı ölçme ve değerlendirme sonucunda MYK Yönetim Kurulu’nun onayı ile Mesleki Yeterlilik Belgeleri verilmektedir.

 Bu belgeyi almak için gereken şartlar Koç (Seviye 6) Ulusal Yeterlilik dokümanında açıkça belirtilmektedir. Bk.Myk.gov.tr)

UMS (Ulusal Meslek Standart) dediğimizde; Bir işin kapsamı ve hangi bilgi ve becerilere sahip olunması gerektiği”. Tanımlamasıdır.

“Ulusal Yeterlilik” kavramı ise; Ulusal yeterlilik kriterleri içinde meslek standartları temel alınarak geliştirilir. “Mesleki Yeterlilik Belgesi” sahibi olmak isteyenlerin, nasıl bir ölçme ve değerlendirme sürecine tabi tutulacağı ile başarı ve belgelendirme şartlarına ilişkin unsurları içerir.

RANDEVU ALMAK İÇİN İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.

poınt of coachıng

by Pelin Narin Tekinsoy

Sohbeti başlat!
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?