İLİŞKİLER KOÇLUĞU
Kişiler günlük hayatın her anında çeşitli ilişkiler içerisindedir. Aile, iş hayatı, sosyal çevre ortamlarında kurulan ilişkilerin sağlıklı olması durumunda kişisel mutluluk olumlu etkilenirken, sorunlu ilişkiler yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyebiliyor. Sağlam temelli, tatmin edici, çözümcül ve kişisel sınırların korunduğu ilişkilerin içinde olmak, dengeli ilişkiler sürdürmek mümkün.
İlişkilerde Güven
Günümüzde, içinde bulunduğumuz her ilişki için güven duymak, güvende olmak önemli bir yer tutuyor. Bir kısım araştırmalar çocukluktaki bağlanma stillerinin yetişkinlikteki romantik ilişkilerde de geçerli olduğunu kanıtlamış durumda. Bu atölye çalışmasında kişilerin güven anlayışlarını fark etmeleri sağlanacak ve hayatta daha güvenli şekilde ilerlemek için nelere ihtiyaç duydukları işlenecek.
İlişkilerde Denge
Doğadan bir örnekle, kirpiler ısınmak için birbirine yaklaşmak ister. Fakat çok yaklaştıklarında dikenleri birbirini rahatsız eder. Atölye çalışmasında kirpiler örneğinde olduğu gibi ilişkilerde en az zarar ve en fazla fayda ile kişilerin birbirine nasıl yaklaşabilecekleri ve bu ilişkileri nasıl koruyabilecekleri işlenecek. İlişkilerde denge kurmak akıl ve kalple davranacağımız zamanları da doğru tespit etmekten geçiyor. İlişkilerde vermek kadar almak da dengeli olması gereken konulardan. Hayattan örneklerle işlenecek olan denge konusu yalnızca ikili ilişkiler için değil günlük hayatımızdaki tüm ilişkileri içermektedir ve önemlidir.
İlişkilerde Sınır
Kişisel sınırlar kimini bazen yalnız bırakırken kimini de başkalarınca fazla müdahale edilmesine sebep olan görünmez bariyerlerimiz. Birimizde duvar örerken diğerimizde herkesin rahatlıkla girebildiği bir arka bahçe sunmakta. Sınırlar ilişkilerde belli bir tarafı kontrol edilmekten, manipüle olmaktan, suistimale uğramaktan ve sömürülmekten korurken aynı zamanda; fiziksel, duygusal, seksüel ve mental limitlerin korunmasını da dengelemektedir. Kişisel sınırları bilmek, korumak ve karşımızdaki kişinin sınırlarına saygı duymak hayır diyebilmekten geçer ve gerektiği yerde evet demek için de cesaretlendirir.
İlişkilerde Bağımlılık
Bağımlılık dendiğinde akla ilk gelen alkol, sigara veya madde bağımlılığı olsa da hayatımızdaki kişilere karşı da bağımlılık sergileriz. Kişiler genellikle bağlı olmakla bağımlı olmak arasındaki farkı karıştırır. Kişilerin mantıklı davranamadıklarında, duygularını yönetemediğinde hissettiği duygular bağımlılık konusu ile yakından ilgili. Suçluluk, utanç, başarısızlık, kontrolsüzlük duygularını yoğun hisseden kişiler için atölyede bağımlılık modelleri işlenecek.
İlişkilerde İletişim Hataları
Herkes kendini doğru şekilde ifade ettiğini düşünür. Araştırmalar ise; kendinizi anlatmaya başladığınızda kişinin algıladığı kadar olduğunuzu göstermekte. Özellikle sözcüklerin %7-8 kadar akılda kaldığını da göz önünde bulunduracak olursak, geri kalan tamamen kişinin hayal gücü ve hayatın yorumlanmasına bağlı. Özetle sahip olduğumuz yargılarımız bizi yönetmektedir. Ne kadar algılanıyorum? Mutlak doğru iletişim tarzı var mı? İletişimde nelere dikkat edersem doğru, verimli ve kaliteli bir şekilde ilişkiler kurabilir ve sürdürebilirim? sorularının ipuçlarına bu atölyede değinilecek.
İlişkiler Grup Koçluğu 6 Kasım 2021 saat 20.00’de başlayacak ve program online uygulanacak. Katılım için başvurular Yazar ve İlişkiler Koçu Pelin Narin Tekinsoy’un kişisel web sitesinden ve sosyal medya hesapları üzerinden yapılacaktır.